Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Autoguidning
Autoguidning PDF Print E-mail

Automatiska ljudguidningar i kyrkor och andra byggnader är en möjlighet att levandegöra kulturhistoriska miljöer. Referensanläggningar där jag ansvarat för allt från idé till färdig produkt finns i Jokkmokks Nya Kyrka samt i Haparanda kyrka och Karl-Gustavs kyrka i Tornedalen.

Jokkmokks kyrka i vinterskrud / Jokkmokks kyrkas interiör / Haparanda kyrka

Så här fungerar anläggningen
Många kyrkor står öppna delar av året. För människor som besöker dem är det mycket uppskattat om de kan få någon form av guidning. Att ständigt ha en levande guide i kyrkan är oftast inte möjligt. Här finns en lösning som ger något av det personlighet som en guide kan ge, men inte medför samma kostnader. Den bygger på att det längst ned i kyrkan finns en panel med kort instruktion. Bredvid sitter knappar för ljudguidning, en vardera för svenska och andra guidespråk samt en stoppknapp. Varje guidning är 10-13 minuter lång och ger en allmän beskrivning av församlingens och kyrkans historia. Guidningen avslutas med "Vår Fader" på det valda språket och sist en flerstämmig sång. I Jokkmokk valde vi "Jag lyfter ögat" och i Haparanda och Karl-Gustav tornedalspsalmen "I tro under himmelens skyar". 

Jag skriver manus utifrån fakta från församlingen och sådan jag själv tar fram. Ansvarig från församlingen får godkänna guidningen. Sen läser jag in den svenska speakertexten och ordnar även med översättning och inläsning av de andra språken. Speakertexterna redigerar jag själv, mixar ihop med musiken och överför till digital form.

Teknisk lösning
En uppspelningsapparat integreras i befintlig ljudanläggning. Ljudet går alltså ut över högtalarna i kyrkan, vilket är det mest säkra. Inget problem med hörlurar eller batterier. Här samarbetar jag med välrenommerat företag för kyrkljud. Jag levererar alltså en färdig anläggning med färdigt ljud. Det är bara för en besökare i kyrkan att trycka på knappen! Ljudet kan när som helst stoppas med stopp-knapp och anläggningen kan givetvis stängas helt under gudstjänsttid.

Hög kvalitet
Guidningen är levande, intresseväckande och engagerande. Den bygger på att innehållet och framförandet är av mycket hög klass.